5 OORZAKEN VOOR UITPUILENDE ADEREN EN WAAROM JE MOET BEHANDELEN

Uitpuilende aders zijn een symptoom dat kan worden veroorzaakt door verschillende medische aandoeningen. Milde gevallen zijn misschien slechts een cosmetisch probleem. In andere gevallen kunnen uitpuilende aderen een teken zijn van een ernstiger probleem. Roep onmiddellijk medische hulp in als er plotselinge bolling van je aderen plaatsvindt met een van de volgende symptomen:

  • Ademnood
  • Pijn op de borst
  • Zweren in de buurt van de aderen

Dit kan een teken zijn van een perifere vasculaire aandoening of een bloedstolsel. Als je je zorgen maakt over je uitpuilende aderen, neem dan contact op met je arts voor een juiste diagnose en behandelingsmogelijkheden.

 

Oorzaken van uitpuilende aderen

Spataderen in de benen

Spataderen – spataderen en spinaderen zijn een veelvoorkomende oorzaak van de uitpuilende aderen. Spataderen zijn vaak donkerpaars of blauw van kleur en lijken uit te puilen of vervormd. Meestal vormen zij zich in de benen en voeten, maar ze kunnen overal op het lichaam ontstaan. Spataderen kunnen ook pijnlijk worden nadat je lang hebt gestaan of gezeten. Spataderen zijn een mildere versie van spataderen. Net als spataderen kunnen ze overal voorkomen, maar worden vaker gezien op het gezicht.

Veneuze insufficiëntie – De binnenkant van elke ader heeft een reeks kleppen die voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als de kleppen niet goed werken – en de wanden van de aderen zijn verzwakt - kan bloed gaan klonteren in de ader. Deze aandoening heet veneuze insufficiëntie. Dit beïnvloedt meestal de diepere aderen in de benen, maar kan ook leiden tot aderen in de buurt van het oppervlak puilen (spataderen).

Zwangerschap – Een van de belangrijkste risicofactoren voor spataderen is de zwangerschap. Gedurende deze periode neemt de druk op de aderen toe, waardoor het moeilijker wordt voor het bloed om terug naar het hart te stromen. Bijgevolg is dat het totale bloedvolume in het lichaam groter is tijdens de zwangerschap. Samen kan dat leiden tot uitpuilende spataderen.

Ouderdom – vaatwanden bevatten een soort spier die helpt bij het voortbewegen van het bloed terug naar het hart. Als je ouder wordt, kunnen de wanden van je aderen zwakker en elastischer worden. Dit zorgt dat bloed kan gaan klonteren en dat kan leiden tot uitpuilende aderen.

Tromboflebitis – Wanneer een bloedstolsel zich vormt in een ader, kan dit soms zorgen dat de ader uit gaat puilen. Het bloedstolsel komt meestal voor in de benen, maar het kan ook vormen in een ader in de arm of nek. Deze aandoening kan beïnvloeden zowel diepe aders en die op het oppervlak. Indien een bloedstolsel in een diepe ader loskomt van de wand, kan de bloedtoevoer het meenemen naar de longen, waar het een longembolie kan veroorzaken, een vaak fatale aandoening.

Behandeling voor Uitpuilende Aderen

Spataderen laserbehandeling

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor uitpuilende aderen. Na het identificeren van de onderliggende aandoening, zal je arts je helpen kiezen van de beste behandeling.

Spataderen die zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap gaan vaak zelf weg na drie maanden tot een jaar na de bevalling.

In andere gevallen kunnen spataderen worden behandeld door:

  • Veranderen van de levensstijl – Hebben van een gezondere levensstijl kan vaak van de ernst van spataderen verminderen. Dit omvat gezond eten, op je gewicht letten, regelmatig bewegen, lang staan of zitten vermijden, of vaak je voeten omhoog doen.
  • Steunkousen – Deze kousen helpen de aderen en spieren in de benen om het bloed terug naar het hart te stromen. Ze werken door het toepassen van een constante druk op de benen, en kunnen worden gekocht bij de meeste winkels met een medisch aanbod en in apotheken.
  • Sclerotherapie – Tijdens deze behandeling zal een arts de ader injecteren met een speciale oplossing. Dit zorgt ervoor dat de aders littekenweefsel vormen en sluiten. Dit is niet schadelijk voor de benen doordat de bloedstroom zal leiden naar nabije aderen die nog gezond zijn.
  • Laserchirurgie – Tijdens deze behandeling sluit een chirurg spataderen en andere kleinere spinaderen af met flitsen van laserlicht. Dit zorgt ervoor dat de spataderen langzaam vervagen en verdwijnen. Deze operatie vereist geen incisies (snee) of naalden.
  • Ader Strippen – Bij deze operatie verwijdert een arts de spataderen via verschillende kleine incisies in de huid. Je bloedstroom zal niet worden aangetast, omdat het bloed door andere nabijgelegen gezonde aderen kan stromen.
  • Ambulante phlebectomy – Deze procedure lijkt op het strippen van de ader. De chirurg maakt een aantal kleine gaatjes in de huid en verwijdert de spatader door die gaten. Deze procedure kan worden uitgevoerd in een polikliniek.
  • Endoscopische Aderchirurgie – Als spataderen ernstiger zijn-zoals bij beenulcera- kan een chirurg kiezen voor endoscopische chirurgie. Dit is het inbrengen van een zeer kleine videocamera in het been via een incisie. De chirurg verwijdert vervolgens de spatader via verschillende kleine sneetjes.

 

2009-2020 © All Rights Reserved