HOE LANG MOET JE JOUW COMPRESSIESOKKEN DRAGEN PER DAG?

En moet je fysiek actief zijn tijdens het dragen van de compressiesokken?

 

Vrouw die op steunkousen

Eerste mening

Het hangt van de reden voor het dragen van de kousen ...

Gezondheid Aderen: Als je gewoonlijk een normaal gewicht hebt, actief bent, geen symptomen heeft, en 10.000 stappen per dag loopt, is er niet veel voordeel voor routinematig gebruik van compressie. Aan de andere kant, als je symptomen hebt, overgewicht hebt, of een baan waarbij je veel zit of staat, raden we compressie vanaf het begin van de dag tot het einde van de dag aan. Het is algemeen bekend dat goed passende en gemaakte compressie symptomen van veneuze hypertensie en het risico van bloedstolsels vermindert, en daarom is het zinvol om compressie een onderdeel te maken van het dagelijkse leven.

Na de operatie: In onze ervaring is compressie is een onderdeel van elke aderbehandeling die we uitvoeren. We weten dat compressie cosmetische resultaten verbetert bij patiënten die een kleine adersclerotherapie hebben ondergaan, en we weten dat compressie de voorkoming van bloedstolsels vermindert. Ondanks de lage kans op bloedstolsels na de operatie, raden wij routinematig gebruik van compressie aan tot we patiënten terugzien voor een vervolgbezoek 1-2 weken later.

Veneuze ulcera (VLU): Een 24u/dag inzet is vereist als je wilt dat de zweer heelt. Het is gewoon onderdeel van elk VLU behandelprotocol. Als een kous is ongemakkelijk vervelend zit, zijn er alternatieven. Beenwikkels die blijven dagen tot soms een week blijven zitten kunnen nuttig zijn en worden gewoonlijk toegepast bij patiënten met beenzweren. Een ander apparaat dat goed wordt verdragen voor degenen die tegen het gebruik van kousen zijn is het Circ-Aid apparaat. Dit is een vormsluitend klittenbandapparaat dat kan worden ingesteld van 20-30 compressie tot aan 40-50. Dit houdt rekening met variaties in de omvang van ledematen en is handig voor de zweerpatiënt die wil douchen zonder zich zorgen te maken over de beenwikkel.

Lange reis: Het is gewoon verstandig om steunkousen te dragen op transoceanische vluchten. Het risico op DVT is laag, maar aan echte en de eerste DVT kan je doodgaan.

Zoals ik in het begin al zei, hangt het ervan af. Een algemene vuistregel is dat je compressiekleding draagt wanneer dat zinvol is. Als ik mijn patiënten opdraag om compressie te dragen na procedures, verwacht ik de naleving ervan alleen overdag, tenzij het een VLU patiënt is.

Ik hoop dat dit heeft geholpen.

Tweede mening

Er zijn veel variabelen in dit antwoord. Ten eerste, waarom bent u de kousen gaan dragen? Voor veneuze redenen waaronder zwelling kunnen ze de hele dag worden gedragen. Als je ze draagt voor het onderhoud na behandeling adviseren we meestal om ze te dragen naar het werk, vooral als je lange periodes moet staan of zitten. Hetzelfde geldt voor reizigers voor zowel vliegen of met de auto. Er zijn ook minder professionele compressiesokken ontworpen voor hardlopers en ook voor het herstel van de spieren na zware lichamelijke inspanning. Als je ’s avonds thuis komt en gaat ontspannen met je benen omhoog, doe dan de kousen uit als je wilt.

Derde mening

De behoefte om steunkousen te dragen, de hoeveelheid compressie en de duur ervan dragen worden bepaald door vele variabelen. Er is geen eenvoudig antwoord omdat elke persoon verschillende onderliggende omstandigheden heeft. Lichamelijke activiteit is belangrijk voor veneuze insufficiëntie omdat het de veneuze pomp in de kuit verbetert. Je kunt zeker steunkousen dragen tijdens fysieke activiteit.

2009-2020 © All Rights Reserved