IS HET VEILIG OM COMPRESSIEKOUSEN TE DRAGEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Ik vraag me af of de druk van compressiekousen de foetus kan schaden?

 

Zwangere vrouw

Eerste mening

Draag zeker compressiekousen tijdens je zwangerschap. Het is niet schadelijk voor je foetus en zal je bloedsomloop verbeteren. Tijdens de zwangerschap verwijden hormonen de bloedvaten om extra bloed te hebben voor de baby. Met een familiegeschiedenis, is dit wanneer de kleppen in de aders kunnen beginnen te falen. Compressiekousen verminderen dat of kunnen het proces vertragen bij toekomstige zwangerschappen. We raden 20-30 mmHg sterkte voor het eerste - tweede trimester en vaak verhoogt naar 30-40mmHg compressie aan het eind van de tweede tot het derde trimester. Het is belangrijk om het te laten meten door een ervaren passer en koop sokken van een goede kwaliteit (Sigvaris of Bauerfeind), omdat die iets makkelijker zijn om aan te trekken en ze comfortabeler zijn. Goedkoop compressiesokken laten je alleen maar ellendiger voelen! De stoffen zijn minder rekbaar.

Tweede mening 

Nee, het is niet gevaarlijk voor de foetus. Het is veilig om steunkousen te dragen tijdens de zwangerschap en kan het risico op het ontwikkelen van spataderen en spinaderen verminderen, evenals het risico op bloedstolsels. Het is een goed idee om de kousen te dragen tijdens de zwangerschap, vooral als je gevoelig bent voor spataderen en spinaderen.

Derde mening

Compressiekous vormen geen gevaar voor de foetus. Zwangerschapspantykousen hebben een extra groot abdominaal gedeelte die meer ruimte biedt voor de groei tijdens de zwangerschap. Het voordeel van het gebruik van de pantykousen tijdens het 2e en derde trimester is groot, want het helpt oedeem in de benen te voorkomen en vertraagt de progressie van spataderen en andere aderen in de benen.

2009-2020 © All Rights Reserved