WAT JE MOET WETEN OVER PENIS SPATADEREN

Spataderen overal op het lichaam gevonden kunnen een lelijke ontdekking zijn. In zeldzame gevallen kunnen sommige individuen kleine spataderen op de penis ontwikkelen. Dit is duidelijker op de stijve penis. In sommige gevallen kan de spatader worden gezien wanneer de penis slap is. De ader kan bobbelig voelen, maar is meestal niet zacht. De ader is over het algemeen volgezogen met bloed en wordt dikker met de tijd. Een overeenkomstige aandoening gezien bij vrouwen heet de ziekte van Mondor - wat een dikke spatader op de borst is. Maar als je denkt dat je spataderen hebt op je penis, is dit wat je moet weten.

 

Spataderen Je Penis

Oorzaken

De oorzaak van spataderen op de penis is onbekend maar houdt waarschijnlijk verband met een klein bloedstolsel in een van de oppervlakkige aderen van de penis. Dit leidt tot verdikking van de ader en uiteindelijk fibrose. De aandoening is niet gerelateerd aan masturbatie of seksuele activiteit. In sommige gevallen kan direct trauma aan de penis een oorzaak van schade aan de oppervlakkige aderen zijn.

Diagnose

De diagnose van een spatader op de penis is moeilijk omdat er een andere aandoening is die er op lijkt. Deze niet-verwante aandoening, die bekend staat als lymfangisclerose, is te wijten aan een verdikking van een lymfatisch vat. Het voelt ook hard en bobbelig. Het is niet blauw van kleur, maar wit. Het kan zowel bij een erectie en een slappe penis worden gezien.

De spatader op de penis is waarschijnlijk de ader aan de bovenkant (de dorsale penisader). Deze ader wordt soms geligeerd bij mannen met erectieproblemen. Een uroloog onderzoekt meestal het gebied en daarna adviseert hij/zij een echografie om te achterhalen of de ader problematisch is. Op basis van de verzamelde informatie van het onderzoek en de echografie, vertelt uw arts u vervolgens of aanvullende behandeling nodig is.

Behandelingsmogelijkheden

In beide gevallen is het gebruik van glijmiddelen aanbevolen tijdens masturbatie of tijdens geslachtsgemeenschap om te voorkomen dat de ader kneust. Geen andere behandeling is nodig. Het is het beste om een uroloog en/of aderenspecialist de ader te laten onderzoeken om te bepalen of verdere behandeling aanbevolen is. Er zijn geen crèmes, zalven of kruiden om de spataderen op de penis te behandelen, maar afhankelijk van de plaats en grootte van de ader kunnen sclerotherapie of laserbehandelingen geschikt zijn.

De aandoening heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. De spatader op de penis vereist over het algemeen geen behandeling. Het kan een kwetsuur oplopen tijdens de geslachtsgemeenschap en daarom is het gebruiken van een condoom is een echte aanrader.

2009-2020 © All Rights Reserved