LEER MEER OVER UITPUILENDE ADERS IN ARMEN EN HANDEN

Als je nieuws over beroemdheden volgt, heb je waarschijnlijk al een heleboel sterren, zoals Madonna en Angelina Jolie, met uitpuilende aderen in hun armen en handen gezien. Je kunt je afvragen of er iets lichamelijk mis is met hen waardoor hun aderen uitpuilen.

Maar eigenlijk kunnen uitpuilende aderen, ook bekend als "vasculariteit" bij bodybuilding, een verscheidenheid van oorzaken hebben - zowel serieus als goedaardige.

 

Goedaardige oorzaken van vasculariteit

Spataderen in de hand

Weinig lichaamsvet

Een goedaardige reden van aderen in de hand of arm aderen die uitpuilen onder de huid is omdat een persoon zeer weinig lichaamsvet heeft. Een andere reden voor die uitpuilende aderen in de hand of arm zou kunnen zijn dat een persoon gewichten heft. Bij gewichtheffers en bodybuilders is vasculariteit zelfs een teken van succes - het betekent dat je genoeg vet onder de huid bent kwijtgeraakt zodat de aderen (en spieren) goed zichtbaar zijn. In de wereld van bodybuilding, is vasculariteit een teken van succes. Vasculariteit, samen met de duidelijke uitstraling van de spiervezels, of "versnipperingen," onder de huid kan een zeer gewilde look zijn.

Dus wat betekent het als iemand die duidelijk geen bodybuilder is uitpuilende aderen heeft in de handen of armen? Het zou gewoon kunnen betekenen dat ze heel weinig lichaamsvet hebben. Dit kan zijn door sporten of het volgen van dieet, of een combinatie van beide. Een persoon kan ook van nature dun zijn.

Hoewel het waar is dat het ongezond is als je lichaamsvet te laag wordt, kun je niet echt iemands gezondheidstoestand uitsluitend op basis van hun lichaamsvetpercentage bepalen. Echter, als je dun bent en je je zorgen maakt over de zichtbaarheid van de aderen in je handen en armen, raadpleeg je arts om eventuele gezondheidsproblemen in verband met vasculariteit waarvoor behandeling nodig is uit te sluiten.

Leeftijd en genen

Als je ouder wordt, kunnen de aderen in je handen meer zichtbaar worden. Bovendien zijn de aderen zijn van sommige mensen van nature beter zichtbaar. Dit kan te wijten zijn aan huidpigmentatie, vetverdeling, of een verscheidenheid van andere genetische factoren. In de meeste gevallen zichtbare aderen in handen zijn geen teken van een medische aandoening, of van enige andere problemen. Echter, als u merkt dat uw aderen groter of beter zichtbaar lijken dan voorheen, moet u de verandering met uw arts bespreken.

Serieuze oorzaken vna vasculariteit 

Spataderen in de benen

Vaatziekte

Er zijn verschillende soorten vaatziekten zoals diepe veneuze trombose en perifere vasculaire aandoeningen, die worden gekenmerkt door storingen in je bloed- en lymfevaten, die de bloedstroom belemmert.

Bij armen en handen, kan een obstructie optreden in de bloed- en lymfevaten in de arm, of in één van de grotere vaten die bloed stromen naar vaten in je arm, zoals vaten die langs je sleutelbeen lopen. In andere gevallen kunnen er obstakels in de nabijgelegen vaten zijn, zoals je halsslagader, die kunnen leiden tot zwelling van het vat en samendrukking van de omliggende vaten.

Vaatziekten oorzaken

Vasculaire aandoeningen hebben verschillende oorzaken, waaronder:

 • Beschadiging van de bloedvaten
 • Leeftijd
 • Andere aandoeningen, zoals diabetes en hoge bloeddruk
 • Genen
 • Lichamelijke inactiviteit
 • Roken

 

Vasculaire ziektesymptomen

Behalve uitpuilende aderen, kunnen de mensen met vasculaire ziekte in de armen het volgende krijgen:

 • Een zwaar gevoel in je ledematen
 • Veranderingen in de huid van je armen en handen— zoals verkleuring
 • Wonden die niet helen
 • Zwakke spieren
 • Pijn en verminderde mobiliteit

Afhankelijk van de locatie en de ernst van vaatziekten, kun je ook symptomen in andere delen van je lichaam ervaren, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid of moeite met ademhalen

Als u een van de bovenstaande symptomen opmerkt, raadpleeg je arts.

Diagnose en behandeling van vasculaire aandoening

Vasculaire aandoeningen worden gewoonlijk gediagnosticeerd door het bekijken van de bloedvaten met een beeldvormend apparaat, zoals een angiografie of echografie. De arts kan ook fysieke tests uitvoeren zoals de loopband inspanningstest, of kunnen de bloeddruk meten en vergelijken in de verschillende delen van uw lichaam.

Vasculaire ziekte wordt meestal behandeld door het weghalen van de blokkade in een vat. Dit kan worden gedaan door het inbrengen van een hulpmiddel om het bloedvat open te houden en door de blokkering te verwijderen of door de verstopte of beschadigde deel van het vat te verwijderen. De methode die je arts gebruikt is afhankelijk van de locatie en ernst van de verstopping.

2009-2020 © All Rights Reserved