ZIJN VOETLOZE COMPRESSIEKOUSEN NET ZO EFFECTIEF ALS VOLLEDIG BEDEKKENDE KOUSEN NA ENDOVENEUZE LASERABLATIE?

Mijn vaatchirurg deed een echo en schreef endoveneuze laserablatie voor. Zij stelde ook voor dat ik steunkousen draag na de procedure. Echter, als gevolg van ernstige psoriasis en eczeem op mijn voeten, kan ik geen volledig dekkende kousen dragen die ze bedekken. Ze moeten altijd in natte dressings, maar kunnen niet volledig worden afgedekt. Zou voetloze steunkousen net zo effectief zijn als volledig dekkende kousen volgens de procedure?

 

Spataderen laserbehandeling

Eerste mening 

Hoewel je een paar voetloze steunkousen kan kopen, zijn ze niet zo effectief omdat hun bedoeling is om druk uit te oefenen op het been vanaf de voet omhoog. Indien het druk uitoefenen begint bij de enkel, kan zwelling van de voet (of voeten) optreden.

Tweede mening

Nee, 'voetloze" compressiekousen zijn niet zo effectief. Volledig dekkende kousen werken het beste omdat ze complete compressie geven. Als compressie alleen vanuit de enkel omhoog is, kunnen je voeten zwellen. Dit kan leiden tot ongemak.

Derde mening

Er zijn weliswaar enkele "voetloze" steunkousen, maar je kunt complicaties ondervinden. Aangezien de kous is bedoeld om het been te steunen van onderaf, kan het dragen medische kwaliteit kousen boven de enkel een tourniquet effect opleveren, wat kan leiden tot zwelling van de voet. Het is misschien comfortabeler in een katoenen wikkelverband vanaf de tenen, of met een katoenen voering onder de compressiekousen. Je moet het advies van je vaatchirurg vragen.

Vierde mening 

Tot voor kort zou ik je hebben gewaarschuwd tegen het dragen van voetloze kousen. Echter, een nieuwe studie gepubliceerd door een gerespecteerde expert heeft de veiligheid en effectiviteit van voetloze kousen bewezen. Als je arts bekend is met dit rapport dan kan ze toestaan om voetloze kousen te dragen.

Vijfde mening

Steunkousen werken het beste wanneer de compressie begint onder de tenen en geleidelijk afneemt hoe hoger op het been (geleidelijke compressie). Echter, als je geen voetcompressie kan dragen, dan moet je proberen om te doen wat het beste is voor jou. Na endoveneuze laserablatie, heb je slechts compressie nodig voor 3 dagen tot 2 weken, afhankelijk van de voorkeur van je arts. Ik raad meestal compressie aan voor 5 dagen.

2009-2020 © All Rights Reserved